„România are sânge de rocker”, campanie cu motocicliști pentru donarea de sânge

În contextul unei nevoi acute de sânge, „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, matinalul ROCK FM, a inițiat o campanie națională de conștientizare și educare a populației, menită să crească numărul donatorilor de sânge și să arate că „România are sânge de rocker”.

Timp de o lună, 5 trupe rock cunoscute din România – Vița de Vie, COMA, Byron, Trooper și Nightlosers – vor lansa cover-uri rock ale unora dintre cele mai cunoscute șlagăre românești, transferând oricărui român din mândria de rocker, pentru a încuraja donarea de sânge.

 

Lansarea campaniei a fost inedit din toate punctele de vedere. Micuța stradă unde se află intrarea Centrului de Transfuzie Sanguină București, strada Constantin Caracaș, nr. 2 din Capitală, a fost „ocupată” de motocicliștii din clubrile bucureștene și nu numai, care au venit în număr foarte mare să doneze sânge.

Prea multi bolnavi, prea putini donatori

România se clasează pe ultimele locuri la numărul de donatori de sânge în Europa: doar 1.7% dintre români donează sânge, de aproape 10 ori mai puțin decât danezii, de 9 ori mai puțin decât britanicii și de 7 ori mai puțin decât olandezii.

1 din 10 pacienți din spitalele din România are nevoie de sânge, însă multe intervenții chirurgicale ajung să fie amânate din cauza deficitului de sânge. România se plasează pe ultimele locuri în Europa la numărul donatorilor: doar 1.7% dintre români donează, în comparație cu 10% – danezi, 9% – britanici și 8% – olandezi. În primul trimestru al anului 2019, la Centrul de Transfuzie Sanguină București, s-au înregistrat cu peste 1.100 mai puțini donatori decât în aceeași perioadă din 2018, iar nevoia de sânge actuală este dublă față de cât se recoltează în mod normal.

Mandria de rocker, motivatie pentru salvarea vietilor

„Oamenii care ascultă rock au mândria lor, poate mai pregnantă decât în cazul fanilor altor genuri de muzică. Mândria unui rocker, până la urmă, este că rock-ul sună cel mai bine, dar și că orice melodie ar suna mult mai bine în varianta rock. Donând sânge, orice rocker poate transforma o melodie clasică în versiunea ei rock și poate transfera oricărui român din mândria de a fi rocker. Cred că acesta e doar primul pas către solidaritate, responsabilitate și empatie. Și sunt convins că, pe termen lung, România are sânge de rocker.”, a declarat Răzvan Exarhu, realizatorul matinalului „Morning Glory cu Răzvan Exarhu” și inițiatorul campaniei.

 

60535280_366615780640460_7609365598086103040_n

„Donarea de sânge este o problemă de mentalitate, care nu se rezolvă foarte repede și foarte ușor. Vorbim permanent de nevoie de sânge. Dar ca să nu mai vorbim de nevoia de sânge în România, ar trebui să înțelegem că avem nevoie de donatori, pentru că, din păcate, sângele nu poate fi făcut în laborator. Și nu o dată, avem nevoie de sânge constant. Oamenii donează sânge atunci când le este declanșat un resort interior. Ne dorim ca pasiunea pentru muzica și cultura rock să fie acest resort emoțional. Mulțumim pentru sprijin întregii comunității de rockeri din România”, a declarat Doina Goșa, directorul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

 

„România are sânge de rocker”

Primul cover lansat în cadrul campaniei „România are sânge de rocker” va fi interpretat de formația Trooper după melodia „Fotoliul din odaie” a Mirabelei Dauer. Cover-urile interpretate de toate celelalte formații vor fi lansate pe măsură ce va crește numărul de descărcări ale aplicației Donorium. În total, campania își propune încă 10.000 de descărcări ale aplicației Donorium, care facilitează donarea de sânge.

„Noi credem că toți românii trebuie să aibă șanse egală la viață și să primească sângele de care au nevoie. Am dezvoltat proiectul Donorium pentru a ușura procesul de donare pentru oameni și pentru a facilita comunicarea dintre Centrele de Transfuzie Sanguină și donatori. Cu o singură donare, poți să salvezi 2 vieți. Dacă folosești aplicația și te programezi la donare, vei avea prioritate la donare, vei putea concura cu prietenii pentru a afla cine e cel mai tare la donare, vei primi reminder când poți să donezi iar și vei fi notificat când centrul de transfuzie sanguină din zona ta are nevoie de tine”, a declarat Diana Stoica, cofondator Donorium.

Aplicația Donorium, a fost lansată în decembrie anul trecut de Asociația Smart Society și Fundația Donatorilor Benevoli de Sânge, în parteneriat cu centrele de transfuzie sanguină. În primele 24 de ore, a fost descărcată de 3.000 de români și a ajuns pe locul 1 în AppStore și Google Play.

Cu ajutorul aplicației Donorium, oamenii se pot programa pentru a dona, pot afla informații utile și sunt notificați ori de câte ori centrele de transfuzii din țară au nevoie de o grupă de sânge specifică. Până în acest moment, 5 centre de transfuzie sanguină din țară sunt partenere în proiect, iar inițiatorii își propun ca până în 2025 să se extindă în toată țara. În doar 5 luni, peste 10.000 de donatori au intrat în comunitatea Donorium și folosesc aplicația.

 

*Aplicația Donorium este disponibilă pentru Android și Iphone.

Mai multe detalii pe site-ul Rock FM: https://www.rockfm.ro/

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s