Doneaza & salveaza! Devino donator de celule stem hematopoietice  & Doneaza o sansa la viata

 

 Pe 28 mai  a fost Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerelor de Sange

 • La fiecare 35 de secunde, undeva in lume, cineva este diagnosticat cu cancer de sange.
 • Pentru multi pacienti cu cancere de sange, solutia o reprezinta transplantul de celule stem hematopoietice.
 • In fiecare an, peste 000 de oameni din toata lumea cauta un donator compatibil de celule stem in afara familiei. Multi dintre ei nu il gasesc niciodata.
 • In peste 70% din cazuri, donatorul compatibil nu este din cadrul familiei.
 • In Romania sunt 30 de pacienti care asteapta un donator potrivit.
 • Pentru aproape 50% dintre pacientii romani care nu au donator inrudit, nu exista in prezent donatori compatibili nicaieri in lume si nu au sansa de a face un transplant de celule stem hematopoietice care le-ar putea salva viata.
 • 222 romani au beneficiat pana acum de transplant de celule stem si doar 9 dintre acestia au gasit donatorul in tara.
 • 177 romani sunt inscrisi in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice. Registrul din Romania este un registru mic comparativ cu cele din alte tari (Anthony Nolan din Marea Britanie – 744.103 donatori de CSH, REDMO din Spania – 449.977 donatori de CSH, Greffe de Moelle din Franta – 333.104 donatori de CSH, Registrul din Italia – 469.399 donatori de CSH, Registrul din Cehia – 83.466 donatori de CSH, Registrul din Cipru – 171.226 donatori de CSH, Portugalia – 398.887 donatori de CSH, NMDP din SUA – 8.884.350 de donatori de CSH, ZKRD din Germania – 8.601.460 donatori de CSH)

41387996_2097594376931298_53340710677512192_n

Ziua Mondiala de Lupta Impotriva Cancerelor de Sange este marcata in fiecare an pe 28 mai, iar simbolul ei, semnul & colorat in rosu, arata solidaritatea cu persoanele afectate de cancere de sange.

In fiecare an, in Romania, la 100.000 locuitori sunt diagnosticati 3 pacienti cu cancere de sange (limfom, leucemie, mielom multiplu) pentru care singura solutie terapeutica  o reprezinta transplantul de celule stem hematopoietice.

Orice persoana sanatoasa cu varsta intre 18 si 45 de ani poate deveni donator voluntar de celule stem hematopoietice, iar de acum inscrierea in Registrul Donatorilor se face si mai simplu, fara deplasare la vreun centru al donatorilor de CSH. ”Nu trebuie decat sa intrati pe www.registru-celule-stem.ro/implicate/, sa completati un formular cu datele personale de contact  si noi va expediem acasa un kit de raclaj bucal cu instructiuni de folosire – este foarte usor sa va recoltati singuri probele si dureaza doar 5 minute. Dumneavoastra ne trimiteti kitul inapoi impreuna cu consimtamantul si un chestionar medical completate si semnate, noi facem analizele si daca totul este in regula, va anuntam ca ati devenit un potential donator de celule stem hematopietice. Din acel moment tot ce trebuie sa faceti este sa asteptati sa fiti contactat. Este foarte posibil sa nu va contactam niciodata, dar daca ati putea fi sansa la viata pentru cineva?” spune Dr. Aurora Dragomiristeanu, Director General, Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

2019-05-28_Conferinta Doneaza si Salveaza_foto Alex Damian-4346

”Sansa unui pacient de a gasi un donator compatibil este mai mare in randul persoanelor din tara de origine, de aceea este mare nevoie ca tot mai multi romani sa se inscrie in Registru.” spune Cezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer.

Transplantul de celule stem hematopoietice este o procedura standardizata de tratament, care se adreseaza bolilor hematologice grave, congenitale sau dobadite, si care se efectueaza de rutina si in Romania. De cele mai multe ori, este singura optiune curativa pentru acesti pacienti, este o procedura complexa, dar care poate salva vieti. In functie de tipul si prognosticul bolii, de varsta si comorbiditatile pacientului, rata de reusita poate fi foarte diferita. Incercam impreuna cu pacientii nostri sa ajungem la un rezultat reusit pe termen lung, insa lupta este grea si de durata.” spune Conf. Dr. Alina Tanase, medic hematolog, presedinte, Societatea Romana de Transplant Medular.

2019-05-28_Conferinta Doneaza si Salveaza_foto Alex Damian-4404

222 romani au beneficiat pana acum de transplant de celule stem si doar pentru 9 dintre acestia, donatorul a fost din Romania. Ceilalti si-au gasit perechea potrivita in Germania, Polonia, Marea Britanie, Italia, Spania, Franta, Cipru, Israel, Grecia, Elvetia, Suedia, Belgia, Austria sau India.

Registrul donatorilor romani este conectat cu registrele altor 52 de tari, care impreuna numara in prezent 34.676.179 de donatori de celule stem hematopoietice. Acest lucru creste sansele unui bolnav de a-si gasi donatorul compatibil.

Despre sange si despre cancerele de sange

Sangele circula prin venele si arterele noastre cu scopul de a transporta nutrienti si oxigen catre tesuturile si organele din corp. In cei aproximativ cinci litri de sange care circula prin corpul uman, sunt miliarde de celule sanguine cu functii diferite, vitale pentru viata.

Sunt trei tipuri de celule sanguine:

 • rosii (eritrocite) – sunt cele mai multe si au rolul de a transporta oxigen,
 • albe (leucocite) – lupta impotriva microbilor si actioneaza ca celule ale sistemului imunitar,
 • trombocite – au rol in coagularea sangelui, opresc sangerarea in caz de rani.

Celulele sanguine se formeaza in maduva osoasa care se gaseste in cavitatea oaselor, de exemplu in oasele bazinului sau stern.

Unul dintre mecanismele cheie de aparare ale organismului uman este moartea celulelor. Celulele sanguine care devin nefolositoare sau deteriorate mor si astfel protejeaza corpul de boli. De aceea, corpul trebuie sa produca multe sute de miliarde de celule sanguine noi in fiecare zi.

Toate celulele sanguine provin din celule stem hematopoietice. Celulele stem sunt asa-numitele celule-mama care nu au preluat inca o functie specifica. Ele se pot multiplica singure si se pot specializa intr-o functie anume, inlocuind in acest fel celulele moarte.

Uneori insa, apar defecte in procesul natural de maturizare si de moarte a celulelor si asta duce la formarea unor celule sanguine imature sau disfunctionale, numite celule canceroase sau celule non-self.  Ajunse in sistemul circulator, acestea se multiplica necontrolat, nu preiau functiile celulelor sanguine si nici nu mor in mod natural.

Sunt trei grupe mari de cancere de sange:

 • leucemii
 • mieloame multiple
 • limfoame maligne (cancerele ganglionilor limfatici)

Pentru multi pacienti cu cancere de sange, transplantul de celule stem de la donatori compatibili neinruditi este singura sansa la viata. Transplantul de celule stem sanatoase ajuta maduva osoasa a pacientului sa regenereze ea insasi celule stem sanatoase din nou.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s