Expoziţia BMW Tate Live 2020: Zece zile, şase nopţi

Faustin Linyekula, Okwui Okpokwasili şi Tanya Lukin Linklater preiau Tanks la Tate Modern

În perioada 20-29 martie, expoziţia anuală BMW Tate Live, realizată în cadrul parteneriatului pe termen lung între Tate Modern şi BMW, ajunge la cea de-a patra ediţie. Programul din acest an îi include pe Faustin Linyekula, Okwui Okpokwasili şi Tanya Lukin Linklater, care se vor reuni pentru a crea 10 zile de reprezentaţii live şi instalaţii specifice locului pentru subsolul atmosferic al Tanks de la Tate Modern. Artiştii, care se bazează pe moştenirile culturale individuale, îşi folosesc fiecare corpul în modalităţi diferite pentru a explora istoria, moştenirea şi poveştile.

Despre artişti

Faustin Linyekula (n.1974) îmbină teatrul, dansul şi muzica pentru a-şi exprima experienţele privind tensiunile socio-politice din Republica Democrată Congo. Imaginându-şi corpul ca o arhivă, ea lucrează cu un cerc de colaboratori pentru a exprima fizic moştenirile traumatice ale colonialismului şi tulburările din istoria RD Congo de la obţinerea independenţei.

NEW YORK, NEW YORK – SEPTEMBER 12:ÊPortrait of Okui Okpokwasili in a yoga studio in Brooklyn, NY on September 12, 2018.Ê(Photo byÊJohn D. and Catherine T. MacArthur Foundation.)Ê

Okwui Okpokwasili (n.1972) explorează coliziunea între memorie şi prezent în spectacolele sale de durată, activând instalaţiile concepute de partenerul ei, Peter Born. Dezvoltate în Bronx (New York), performanţele fizice intense ale lui Okpokwasili fac vizibile experienţele femeilor de culoare, inspirate uneori din originile sale nigeriene.

Tanya Lukin Linklater (n.1976) foloseşte reprezentaţia, poezia şi instalaţia pentru a atrage atenţia asupra istoriilor indigene. Originară din două comunităţi din arhipelagul Kodiak din sud-vestul statului Alaska – Satele Autohtone ale Afognak şi Port Lions -, Lukin Linklater se bazează pe interacţiunile cu familia sa extinsă, cunoştinţele indigene şi experienţele Alutiiq şi Cree de pe continent pentru a-şi informa munca.

Fiecare artist ridică întrebări despre memoria comună, vizibilitatea şi relaţia dintre cultura materială şi tradiţia nematerială, provocând ce înseamnă aceste idei în contextul unui muzeu de artă modernă.

Vizitatorii pot explora liber expoziţia în timpul programului galeriei sau pot participa la spectacole de seară plătite. Programul va fi însoţit şi de evenimente live şi ateliere de colaborare.

Expoziţia BMW Tate Live 2020 va fi cea de-a patra ediţie a acestei expoziţii anuale experimentale, în urma performanţelor Annei Imhof de anul trecut, la care s-au vândut toate biletele, precum şi a succesului primelor două expoziţii din 2017 şi 2018. Aceste programe inovatoare au fost pionierii unui nou model pentru formatul expoziţional, cu o serie în continuă schimbare de instalaţii şi spectacole live pe parcursul a 10 zile. Având loc în Tanks, primele spaţii muzeale din lume dedicate performanţei, filmului şi instalaţiilor, expoziţiile BMW Tate Live au prezentat o gamă largă de artişti, printre care Joan Jonas, Fujiko Nakaya, Isabel Lewis, Jason Moran, Min Tanaka, Jumana Emil Abboud, Wu Tsang şi Fred Moten.

Expoziţia BMW Tate Live 2020 îi are drept custozi pe Catherine Wood şi Tamsin Hong şi este produsă de Judith Bowdler.

Despre BMW Tate Live

BMW Tate Live este un parteneriat internaţional major între BMW şi Tate, care îşi propune să aducă în prim-plan rolul central al experimentării live în istoria artei şi în prezent. Programul a prezentat până acum peste 55 de artişti, incluzând atât figurile emergente, cât şi cele mai cunoscute din întreaga lume. A început în 2012 cu primul program de reprezentaţii din lume creat pentru difuzarea online live şi a evoluat într-o serie continuă de spectacole publice la şi în jurul Tate Modern. Pe măsură ce spectacolul a jucat un rol din ce în ce mai important în viziunea Tate Modern pentru viitorul muzeului, prima expoziţie anuală BMW Tate Live a fost deschisă la Tanks în 2017.

Foto: BMW Group

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s