Sănătatea se cultivă în familie şi se antrenează prin sport

Copiii noștri sunt cei care ne înseninează viața, pentru ei găsim resurse nebănuite de energie și în numele lor facem toate eforturile omenești posibile ca ei să fie sănătoși și fericiți, Iar cea mai bună soluție este, fără îndoială, activitatea sportiva

Dezvoltare prin mișcare

Mişcarea e joacă şi bucurie, iar sportul, adică mişcarea după reguli, nu doar că răspunde energiei pe care o au cei mici, dar îi şi ajută în procesul lor de dezvoltare.

Structura sistemului osteo-articular este în continuă transformare, atât oasele, cât şi cartilajele fiind nevoite să facă faţă unor diferite etape de creştere. Sportul face diferenţa între oasele unui copil şi cele ale unui adult, copiii fiind mai rezistenţi la fracturi. Cartilajul de creştere face posibilă creşterea în lungime a oaselor până la 17-18 ani.

Primii ani, precum şi preadolescenţa sunt două perioade în care ritmul de creştere al copiilor este accelerat, practic cresc ca din apă, cum auzim adesea că exclamă un adult care nu a văzut în mod constant un copil. Dacă în copilăria mică nu putem vorbi de sport decât arareori, preadolescenţa poate fi adesea o perioadă cu dificultăţi cauzate tocmai de acest ritm de creştere, mai ales atunci când copilul nu este încurajat să facă mişcare şi în loc să alerge i se dă un device care îl ţine departe de un stadion, de o sală de sport, un bazin de înot, de mişcare în aer liber. Impulsul de creştere în perioada de preadolescenţă este amplificat de începerea activităţii hormonale şi nimic nu e mai potrivit în această perioadă decât sportul, hrana adecvată şi un mediu emoţional armonios.

Atentia specialiștilor în domeniu

Având în vedere toate presiunile exercitate asupra sistemului osteo-articular al copilului, sportul trebuie să fie dublat de supravegherea constantă a specialiştilor în recuperare medicală. Deformările coloanei vertebrale, cele mai frecvente afecţiuni din această arie la copii, sunt datorate unei posturi greşite, ghiozdanului şcolar încărcat sau ,pur şi simplu, avalanşei de trăiri emoţionale care îl fac pe preadolescent să lase umerii şi capul în jos, adesea cu un device în mână.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s