IZOLAREA NU I-A INVINS! MESAJELE CENTENARILOR BUCUREȘTENI

Au trecut prin războaie, schimbări de regimuri, foamete sau chiar epidemii. La varsta de peste 100 de ani, când viața curgea lin și nu se așteptau la schimbări majore, cei care au scris în cartea vieții istorie, au mai primit o nouă provocare: Pandemia COVID-19.

Au respectat izolarea păstrându-și tonusul pozitiv și plin de viață. Au fost ajutați și de Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti, care a demarat în cadrul Proiectului Vieți Centenare, Campania Viața la puterea 100!”.

În cadrul campaniei, cei mai vârstnici dintre bucureșteni i-au susținut pe tineri, pe seniori și pe toți cei care au fost în linia întâi în această perioadă, cu mesaje inedite de încurajare, dar și de respectare a restricțiilor, transmise prin platforma de socializarea a Centrului pentru Seniori al Municipiului București.

„Chiar dacă distanțarea socială nu ne-a permis să fim alături de ei fizic atât cât ne-am fi dorit, am comunicat în repetate rânduri online. În decembrie 2018 când am lansat proiectul Vieți Centenare,  am primit o șansă unică, aceea de a mulțumi unor oameni de excepție și chiar de a conștientiza mai bine semnificația vieții în sine, a trecerii noastre pe acest pământ, a luptei pentru supraviețuire în condiții grele Centenarii sunt aceia care reprezintă pentru noi, tinerele generații, modele demne de urmat și pilde de istorie. Putem spune ca, prin dumnealor, cei care au împlinit venerabila vârsta de 100 de ani și mai mult, avem șansa de a privi istoria în ochi, sunt eroii fără vârsta din prima linie a vieții!”,  a declarat Alexandra Dobre, Director General al Centrului pentru Seniori al Municipiului București.

AU VRUT SĂ ÎȘI ARATE RECUNOȘTINȚA

La finalul perioadei de izolare, ne-au transmis gânduri de  mulțumire  adresate celor care #austatîncasă ca lor să le fie bine și să îi sărbătorim cu fast, așa cum au fost obișnuiți în proiectul Centrului pentru Seniori al Municipiului București, chiar și la 111 ani!

Pentru unii, vârsta este doar o cifră iar avansul tehnologiei nu le-a pus piedici. Așa este și cazul domnului  POMPILIU STERIAN cel mai vârstnic blogger din România. Are o activitate intensă în foarte multe domenii: ține cursuri de yoga , cursuri despre bucătăria interbelică, scrie și face planuri pe termen lung. Ne-a declarat că: “Am toate motivele să susțin că cea mai frumoasă perioadă a vieții mele este bătrânețea!”

În  perioada de pandemie ne-a trimis și o mică poezie compusă de dumnealui:

“Coronavirus – Provocare

ÎI vom putea noi face fața, oare?

Da! Luând măsuri de apărare.

Este stare de urgența, stiți

Stați acasă, vă rog, nu ieșiți!

Căci riscați să vă îmbolnăviți!

Să fim cu adevarat patrioți

De la mic la mare, dragi nepoți.

Și VA FI iar BINE, pentru TOȚI!”

Născut pe 8 noiembrie 1908, DUMITRU COMĂNESCU a fost desemnat în 2019, urmare a demersurilor efectuate de CSMB “Cel mai vârstnic cetăţean român al Municipiului Bucureşti”, iar anul acesta a fost declarat oficial de către Guinness World Records, al doilea cel mai longeviv bărbat în viaţă în clasamentul întocmit de The Gerontology Research Group (GRG).

Locotenent (Rtr) DUMITRU I. GAL a împlinit pe 25 ianuarie, 105 ani! Este veteran de război, a luptat în celebrele lupte de la cotul Donului, apoi, când s-au întors armele, la 23 august 1944, a participat în continuare la lupte și a ajuns până în Munții Tatra, de unde, la finalul războiului, în 1945, s-a întors pe jos până la București. A fost contabil de profesie, este și acum la curent cu orice știre TV și își începe ziua citind ziarele. 

ANIVERSĂRILE AU FOST TOT ONLINE

„Cum nimic nu ne-a oprit să fim împreună, l-am sărbătorit pe domnul Pompiliu Sterian, în plină pandemie, la împlinirea venerabilei vârste de 101 ani, de această dată însă, în mediul on line”, ne-a declarat Alexandra Dobre, Director General Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

“În cei aproape 104 ani am prețuit viața, natura și corectitudinea și am învins greutățile cu un zâmbet, cu sportivitate și fair play!” – ne-a spus Generalul de Brigadă (Rtr) POLICARP DOVĂNCESCU. Fost ofițer  de carieră timp de 30 de ani, din 1947 și până 1977, acesta  a ocupat diferite funcții: comandant al Clubului Sportiv al Armatei ”Steaua” (1949), lector universitar la Academia Militară și Șef Secție învățământ militar în MApN. “Am fost rănit în trei locuri. Dar nu a contat și am mers mai departe în luptă, căci eram comandant de pluton și trebuia să-mi duc la capăt misiunea. Tot în acea zonă, în care se duceau lupte grele, era o singură fântână cu apă potabilă de la care trebuia să ne aprovizionăm și noi și rușii și nemții, așa că am creat cu toții, pe loc, un fel de armistițiu  pentru a rezolva această problemă… Adică am luat apă cu toții”, ne-a povestit distinsul veteran.

Doamna CAROLINA AVRAM a împlinit 100 de ani pe 17 mai 2020. S-a născut într-o familie de țărani de la poalele Munților Apuseni, lângă Aiud, în satul Măgina, județul Alba, iar la vârsta de 18 ani a plecat la București. A devenit croitoreasă, meserie pe care a practicat-o de acasă, până la vârsta de 80 de ani. A fost foarte ponderată, este foarte credincioasă și optimistă din fire.

Proiectul VIEȚI CENTENARE  inițiat de către doamna Primar General, Gabriela FIREA  în data de 10 decembrie 2018  se derulează prin Centrul pentru Seniori al Municipiului Bucuresti și se adresează tuturor seniorilor  care au împlinit vârsta de cel puțin 100 de ani și care au domiciliul stabil sau reședința în București.  Aceștia, în urma depunerii și validării dosarului primesc din partea Primăriei Capitalei, prin CSMB, un premiu financiar în valoare de 5.000 de lei net/beneficiar, alături de o plachetă onorifică drept „omagiu adus vieșii li contribuției la dezvoltarea societății și a comunității Municipiului București și o recunoaștere a respectului și prețuirii  față de seniorii bucureșteni”.

Până în prezent sunt 109 beneficiari ai Proiectului VIEȚI CENTENARE.

Advertisement

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s